Dit handboek is bestemd voor iedereen die in Nederland een onderneming wil starten. Het handboek is vooral gericht op de zelfstandige ondernemer, maar ook als de onderneming een andere rechtsvorm heeft, kun je veel nuttige informatie vinden.
We hebben geprobeerd om dit document in begrijpelijke taal op te stellen. We begrijpen namelijk dat zoveel nieuwe dingen en regelgeving af en toe voor verwarring of onduidelijkheid kan zorgen.
Heb je hierna nog vragen, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met ons of eens je vraag stellen tijdens gratis spreekuren die Smarter organiseert.
Wat vind je in dit handboek?
Zodra je van start gaat als ondernemer, zijn er een aantal zaken die je vooraf goed moet regelen. Een ondernemingsplan (dat uitgebreider wordt behandeld in hoofdstuk 8) kan je helpen om wat meer inzicht te krijgen in je verwachtingen. In een ondernemingsplan ga je jouw bedrijfsplannen op een rij zetten. Wij zullen je een structuur geven die je kunt gebruiken om een goed plan op te stellen.
In hoofdstuk 2 zullen we de belangrijkste zaken toelichten waarmee je te maken gaat krijgen zodra je besluit je bedrijf definitief op te gaan richten. Als ondernemer krijg je te maken met allerlei regelingen voor de belastingen en met sommige sociale verzekeringen. Wij begrijpen het als je hier wat zenuwachtig van wordt, want keuzes tijdens de opstartfase die je als ondernemer maakt, zullen namelijk fiscale gevolgen hebben. Het gaat dan om keuzes zoals de rechtsvorm van je onderneming en de financiering ervan.
In hoofdstuk 3 tot en met 6 vind je algemene informatie die met name van belang is voor iedereen die een onderneming begint. Het gaat om praktische informatie. Wat is het belang van een goede boekhouding of administratie? Welke juridische documenten heb ik nodig en wat kan eventueel later nog?
Hoofdstuk 6 is van belang als je je door anderen laat helpen bij je werk. Waarmee moet je rekening houden als je personeel in dienst neemt? Belastingen, niet het meest favoriete onderdeel van ondernemers. Maar helaas hoort het erbij. Het is belangrijk te weten met welke type belastingen je allemaal te maken gaat krijgen en wanneer en hoe je hiervoor aangifte doet en deze moet betalen. Zorg dat je dit onderdeel goed begrijpt of laat je hierover goed adviseren, dat voorkomt boetes en problemen. We bespreken dit verder in hoofdstuk 7.
In hoofdstuk 8 gaan we het ondernemingsplan verder toelichten. Waarom zou je überhaupt en plan schrijven en wat is het nut hiervan? Ga je een bedrijf overnemen? Overdragen? Of uiteindelijk stoppen? Laat een deskundige hiervoor altijd even meekijken. We zullen kort beschrijven in hoofdstuk 9 en 10 waar je rekening mee moet houden.
Ben je klaar om te starten? En wil je de oprichting van je bedrijf helemaal uitbesteden, dat kan natuurlijk ook. We leggen uit in hoofdstuk 11 hoe je dit doet.