hello@kweektuin.com Nijverheidsweg 32. 5061KL, Oisterwijk

Inspireren en enthousiasmeren met een podcast

Een eigen podcast opzetten. Het idee ontstond zo’n tien jaar geleden toen Joey Lelieveld (34), dj en muziekproducent bekend onder de naam JoeySuki, en Nick van Mourik (34) samen veel onderweg waren naar shows. “Samen gingen we overal naartoe. We konden uren lullen en de band die je dan opbouwt is immens. We wilde gave content maken, maar hadden geen idee hoe.  Jaren later viel alles op z’n plek en begonnen we onze eigen podcast: Bazen in de Business.”

Bazen in de Business

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten podcasts. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen die van jou gaan luisteren? De heren nemen ons mee in hun podcast waarin ze op zoek zijn naar het verhaal achter personen of bedrijven. “Ons doel is enthousiasmeren en inspireren. We creëren een sfeer waardoor de gasten die we uitnodigen er openminded ingaan en mensen het achterste van hun tong laten zien.” De naam lag al langer op de plank: Bazen in de Business. “Iedere podcast nodigen we gast(en) uit: een baas in de business. Oftewel iemand die uitblinkt in zijn of haar vakgebied. Van Margot van Geffen die drie keer olympisch goud won in haar hockeycarriére tot een ondernemer die vanaf zijn zolderkamer een miljoenenbedrijf opgezet heeft. Of het nu gaat om een topsporter of ondernemer, al deze mensen gaan door eenzelfde proces heen en krijgen te maken met weerstand en moeilijke keuzes. Ons gaat het vooral om hoe je daarmee omgaat of destijds gehandeld hebt. Luisteraars herkennen zich hier in en leren hier iets van.”

Laagdrempelig

Voor veel bedrijven is een podcast een onderdeel van de marketing, een soort bijproduct. “Voor ons is dit echt ons hoofdproduct, waardoor we vanaf sketch af aan zijn begonnen. We hebben een mooi netwerk waardoor we  toonaangevende namen te gast hebben. Onze manier van podcast maken is laagdrempelig. De verhalen en levenslessen zijn soms zware kost die wij op een luchtige, Brabantse manier brengen.” Joey vult aan: “Een podcast luisteren kan enorm helpen. Zeker op het juiste moment in je leven kan het je net dat duwtje in de rug geven om een bepaalde stap te nemen. Uit dit soort gesprekken haal je inspiratie en motivatie.” Naast laagdrempeligheid speelt vermaken en entertainen ook een rol. “We leren zelf ook dingen en vinden we het tof als we verrast worden. Laatst hadden we een taartenbakker te gast die taarten bakt voor Martin Garrix!”

Voor bedrijven

De podcast wordt regelmatig ingezet door bedrijven. Nick: “We hebben voor een zorginstelling en de gemeente een zakelijke podcast ingezet. Het is voor bedrijven een interessante manier om hun boodschap te laten verkondigen. We zijn tegenwoordig steeds meer gewend geraakt aan dat alles korter en sneller moet. Maar doordat we constant op de oppervlakte leven, hebben we ook steeds meer behoefte aan diepgang. Onze podcast biedt de ruimte om alles goed uit te leggen, te benadrukken en andere visies los te laten op een onderwerp.”

Kwaliteit en consistentie

“Het lijkt ons tof om straks veel mooie afleveringen online te hebben. Dat je op een punt komt dat je organisch zo hard gegroeid bent dat je grote namen kunt ontvangen. En dat puur door de kwaliteit van de podcast. Puur uit passie komt er een moment dat je bereik gaat creëren. Daar geloven wij echt in. Wanneer een aflevering veel bereik pakt, is het mooi als je daaronder 100 afleveringen hebt staan wat aantoont dat het ook echt professioneel is. Kwaliteit is voor ons belangrijk, want dat komt altijd bovendrijven ongeacht welke marketing je hier op los laat. Je product moet goed zijn.” De gemiddelde duur van de afleveringen is ongeveer een uur, maar dat kan ook anders. Joey: “Ik heb laatst een podcast aflevering gezien van 8 uur met Kanye West. Wat ook een mooi voorbeeld is, is Joe Rogan. Hij lanceert al bijna 12 jaar lang 3 uur durende podcast afleveringen. En dat drie keer per week. Hij ontvangt gasten zoals Elon Musk en Snoop Dogg en heeft ondertussen een miljoenenpubliek opgebouwd, voornamelijk organisch. Zijn podcasts zijn live dus er kan niks aan geknipt worden en er zijn geen regels. Dat is wel echt gaaf.”

Ondernemerstip

Joey: “Leer jezelf eerst goed kennen zodat je weet welke keuzes je moet maken. Deze keuzes beïnvloeden de route van je leven. De keuzes die bijvoorbeeld als ondernemer op je pad komen, vormen een spiegel in je gezicht. Het liefst had ik een mentor en al deze zelfkennis op jonge leeftijd al gehad. Daarnaast is het ook belangrijk om te focussen op jezelf. Het is natuurlijk heel verleidelijk om te kijken naar andere mensen, zeker bij jongeren. Focus op wat jij tof vindt en ga dat vooral doen.”

Nick: “Als je mij dit jaren geleden had gevraagd had ik gezegd: gewoon doen. Maar nu, met wat meer ervaring, zou ik zeggen; houd je ideeën vooral tegen anderen aan en durf ook te kijken naar de uitdagingen die er zijn. Als je dan de stap maakt, kan je dit weloverwogen doen. Probeer voor jezelf een soort beeld te creëren waar je heen wil en durf risico te nemen.”