hello@kweektuin.com Nijverheidsweg 32. 5061KL, Oisterwijk

Écht met een lach naar kantoor

Een samenwerking met een vertrouwensband waar je u tegen zegt. Mark van Etten (53) en Alfred van den Dobbelsteen (53) hebben beide een eigen onderneming in de financiële dienstverlening. De een helpt bij alles wat met verzekeringen te maken heeft behalve het pensioen. En de ander regelt juist alleen het pensioen. Ze vullen elkaar perfect aan en werken graag samen. “Je gaat samen ver terug dus je weet precies wat je aan elkaar hebt.” De samenwerkingspartners maar vooral vrienden nemen ons met een glimlach mee in hun verhaal.

De middelbare school

We spreken de mannen in het karakteristieke kantoor van Alfred in Tilburg. Het kantoorpand van Mark staat een twintigtal kilometer verderop in Kaatsheuvel. Een afstand die er vroeger niet was. De heren werken namelijk niet alleen al jaren samen, ze kennen elkaar nog veel langer. Alfred: “100 meter verder van waar we nu zijn is het Triborgh College waar wij bij elkaar in het jaar zaten. We waren 17 jaar en hoewel we geen boezemvrienden waren zagen we elkaar regelmatig buiten school om op feesten, door voetbal of via gemeenschappelijke vrienden.” Naast feesten en voetbal hadden ze, wat een paar jaar later bleek, een andere gezamenlijke interesse: verzekeringen.

De grote verzekeringswereld

Mark verdiepte zich na het behalen van zijn diploma  in de verzekeringswereld. Alfred nam iets langer de tijd en besloot verder te leren om vanuit daar door te stromen naar dezelfde wereld. Alfred: “Mijn eerste baan in de verzekeringen was bij de ABN Amro in Tilburg en die van Mark bij de Rabobank. We kwamen elkaar daar als ‘concurrent’ tegen omdat we in dezelfde visvijver zaten, maar echte concurrenten zijn we nooit geweest.” Een paar jaar later is Alfred overgestapt naar Zwitserleven en zagen ze elkaar steeds minder in het bedrijfsleven. Door de opmars van social media zijn ze elkaar gaan volgen op LinkedIn en merkten ze op dat ze nog steeds in dezelfde branche actief waren, wat een paar jaar later voor hetgeen heeft gezorgd waarom de mannen nu bij ons aan tafel zitten.

Een netwerk waar je u tegen zegt

Ruim 9 jaar geleden maakt Mark de keuze om voor zichzelf te beginnen. “Op mijn 19e kwam ik in de verzekeringsbranche terecht en liep ik stage bij Hosli Assurantiën in Tilburg. Vanaf de eerste dag mocht ik van mijn baas mee naar de businessclub van Willem II, wat toen nog heel zakelijk was. Hij zei dat ik heel Tilburg moest leren kennen.” En dat gebeurde. “Ik werd overal voorgesteld en maakte van netwerken mijn hobby. Na 11 jaar stopte mijn werkgever en verkocht het bedrijf aan de Rabobank. Ik ging mee maar had één eis: een seizoenkaart voor de business club van Willem II.” Na 11 jaar bij de Rabobank te hebben gewerkt besloot hij de stap te wagen en kocht hij zich in bij een bestaand kantoor in Kaatsheuvel, Van den Hout Financieel Advies, nu dus, 9 jaar later Van den Hout & Van Etten Financieel Advies, met 4 man personeel en een netwerk dat elke dag blijft groeien.

De perfecte aanvulling

In de tijd dat Mark zijn onderneming startte, zat Alfred in zijn laatste jaar bij Zwitserleven. Alfred: “Ik had een werkgever die niet meebewoog en kreeg taken waar ik geen energie meer uithaalde. Mijn baan had te veel impact op het leven wat ik zou willen leiden.” Deze gedachtes leidde al snel tot een keuze waar hij tot op de dag van vandaag met een glimlach naar terug kijkt: een eigen onderneming starten. “In 2014 begon ik voor mijzelf. Een van de eerste dingen die ik deed was Mark opzoeken op LinkedIn en hem een berichtje sturen.” Samen gingen ze een kop koffie drinken en kwamen er al snel achter dat ze elkaar perfect aanvullen: Mark zijn bedrijf doet alles in verzekeringen behalve pensioen en Alfred zijn bedrijf is in dat laatste juist gespecialiseerd. Mark: “Hierdoor zagen we elkaar vaker en verwijzen we klanten door waar het nodig is. Dat doen we op basis van elkaar aardig vinden maar natuurlijk ook vertrouwen en elkaar helpen in het bedrijfsleven. Voor ons is het een super fijne manier van samenwerken.”

Écht met een glimlach naar het werk

Het doel dat ze beiden hadden was weer gelukkig worden in het werk wat ze doen op een manier waar ze gelukkig van blijven. En dat is volgens hen zeker gelukt. “We zijn geen ondernemer geworden om stinkend rijk te worden, maar om mensen te helpen. We vinden het leuk om ervoor te zorgen dat onze klanten geen risico’s lopen en voor hen iets te betekenen in een onderwerp waar ze geen verstand van hebben. Dat we daarvoor betaald krijgen is natuurlijk nodig, maar voelt meer als een fijne bijkomstigheid.” Mark sluit zich daarbij aan: “Wij houden van ons vak en zien werken niet als iets dat moet. Daarnaast vind ik de afwisseling erg leuk. Niet elke dag loopt zoals je zou willen maar dat houdt het spannend.”

Ondernemerstip

“Start alleen een onderneming als je het doet uit liefde voor je vak. Wanneer je hetgeen waar je een onderneming in start écht leuk vindt, zet je alles op alles om het te laten slagen en haal je er altijd iets moois uit.” Ze geven wel toe dat het een spannende stap was om uit loondienst te gaan en voor zichzelf te starten. Mark: “Ik had een gezin te onderhouden en kon niet zomaar maanden zonder inkomsten zitten. Misschien had ik achteraf eerder moeten beginnen, maar dit was een mooi moment en nu heb ik de ‘fouten’ in loondienst kunnen maken, enorm veel kunnen leren van mijn vak en een gigantisch netwerk kunnen opbouwen.” Een ‘goed’ moment om te starten met je eigen onderneming bestaat volgens de heren niet. We kijken op tegen mensen die hun onderneming zijn gestart op jonge leeftijd en denken wel eens na hoe het zou zijn als ik dat ook had gedaan. Maar er is echt geen goed of fout. Zolang je houdt van je vak zeggen wij: ga ervoor! Op welke leeftijd dan ook.”