hello@kweektuin.com Nijverheidsweg 32. 5061KL, Oisterwijk

Van werknemer naar werkgever met hetzelfde werk

Lars Brouwers (29) over zijn bedrijf Traffic Motivators en de stap naar ondernemerschap.

Traffic Motivators was ooit onderdeel van een groter bedrijf. Maar toen Lars (rechts) en Jorg (links) het, nog in loondienst, voor elkaar kregen deze online marketing tak van het bedrijf waar ze werkte steeds winstgevender en belangrijker te maken, kregen ze een kans die ze niet konden laten schieten: Traffic Motivators loskoppelen van de organisatie en overnemen als eigen bedrijf.

Een klein onderdeel van een groot geheel

 

Lars en Jorg zijn nu trotse eigenaars van hun eigen bedrijf, maar begonnen net als veel ondernemers in loondienst. Lars: “We komen uit een wat groter marketingbureau waar marketingactiviteiten worden uitgevoerd van huisstijlontwikkeling en website bouwen tot het ontwerpen van flyers en reclameborden. Maar ook online marketing was een groot onderdeel van de organisatie en de tak waar wij werkten.”  Vanuit het bedrijf werd er bedacht om labels te creëren om de markt vanuit verschillende expertises te kunnen benaderen. “Om meer klanten binnen te halen gingen we werken met verschillende labels met het woord ‘motivators’ als een soort paraplu. Zo ontstond er dus onder andere Brand Motivators, Web Motivators én Traffic Motivators, waar wij onder vielen.” Ze kregen de kans hun eigen draai te geven aan het label en ze kwamen er al snel achter dat Traffic Motivators het meest rendabele onderdeel van het bedrijf was.

Langdurig traject 

De mannen werden elke dag enthousiaster en werkte hard aan hun ‘eigen’ label. En dat is niet onopgemerkt gebleven. “Roelof, de eigenaar van het overkoepelende bedrijf, zag dat wij elke dag alles gaven en onze passie in het label Traffic Motivators legde. Hij gaf ons de kans om mee te participeren door het label los te trekken van het bedrijf en mede-eigenaar te worden. Dat gaf wel echt een gevoel van waardering.” Lars geeft aan dat een eigen onderneming starten veel regelwerk met zich meebrengt, ook als je al bij het bedrijf werkt. “We zijn samen met Roelof een lang en ingewikkeld traject ingestapt. Omdat we ook het klantenbestand overnamen is het geen ‘standaard’ constructie en kostte het veel tijd om alles goed op papier te krijgen. We hebben verschillende specialisten ingeschakeld die met ons hebben meegekeken om tot een juiste overeenkomst te komen en dat is uiteindelijk gelukt. Traffic Motivators was vanaf dat moment echt ons eigen bedrijf.”

Een waardevol partnership 

We hebben in het begin enorm veel aan ons, al bestaande, klantenbestand gehad. “Het is een bijzondere situatie omdat we vanaf de start al een basis hebben staan en niet vanaf nul zijn begonnen. We wisten al dat het ging werken en dat we rond konden komen van ons eigen bedrijf. Als je blanco moet starten dan is het een stuk lastiger en ik denk ook spannender.” Dat klantenbestand is niet alleen fijn voor de mannen van Traffic Motivators, maar inmiddels sturen zij ook klanten door naar hun oude werkgever. “We hebben een partnership met ons voormalige bedrijf, klanten die zij binnen halen en online marketing nodig hebben komen naar ons. En een klant die wij binnenhalen maar bijvoorbeeld ook nieuwe webshop nodig heeft sturen wij door naar hen. Dit werkt perfect en hopen we nog jaren zo door te zetten.”

Terug naar Tilburg

Dat ze een groter klantenbestand hebben komt niet alleen doordat er meer werk ligt. “Toen we nog in loondienst werkten, was onze thuisbasis in Zaltbommel. Wij komen zelf uit de buurt van Tilburg dus het leek ons tof hier ook een klantenbestand op te bouwen én ons bedrijf in onze eigen stad te huisvesten. En dat is gelukt, 1 jaar later zitten we nog steeds in dit prachtig oude pand midden in de stad en pal naast het station. Zo kunnen klanten ons makkelijk bereiken en wij om de hoek onze vrijdagmiddagborrel starten.” Ook maken ze goed gebruik van de verschillende netwerkmogelijkheden die Tilburg met zich meebrengt: ‘‘We hebben een aantal manieren om ons klantenbestand uit te breiden, maar via de business stoelen bij Willem II en de Smarter Community is dat ook nog eens supergezellig.”

Risico van het vak

Dat ondernemer zijn zo zou bevallen had hij niet verwacht. “Het is erg leuk om je eigen bedrijf te hebben, je hebt veel vrijheid in je doen en laten en bepaalt zelf de strategie en de koers waar je met je bedrijf naar toe wilt. We waren als werknemer al erg vrij en draaide de afdeling helemaal zelf maar nu is het anders. Nu trek je niet zo snel de deur achter je dicht omdat het 5 uur is, maar pas als je alles voor die dag écht netjes hebt afgerond. Er komen veel meer risico’s bij kijken en je trekt het je veel meer aan als er dingen niet gaan zoals je zou willen.”

Een eigen pand

Lars vertelt dat hij het ondernemerschap zeker niet zou willen missen: “We hebben inmiddels 3 mensen in dienst dus dragen nu ook verantwoordelijkheid voor hen. Het is bijzonder om personeel te hebben, iemand nieuws aan nemen is leuk maar je moet wel zeker weten dat deze persoon rendabel is”. Doordat het team nu uit 5 man bestaat hebben Lars en Jorg meer tijd voor de strategische zaken binnen het bedrijf. “Wij zijn steeds minder operationeel aan het werk en focussen ons steeds meer op de strategie: nieuwe klanten werven, netwerken, ons bedrijf op de kaart zetten en houden, noem maar op.”

Meer personeel betekent ook meer ruimte. “Het kantoorpand waar we nu zitten kwam heel toevallig op ons pad, we zijn hier de eerste vaste huurder en begonnen in een ruimte hiernaast, wat een stuk kleiner is. Al snel zijn we naar de grotere ruimte waar we nu zitten gegaan. En ik heb altijd gezegd: ‘ooit hebben we dit gehele prachtige pand helemaal voor onszelf. Met in elke ruimte een team van specialisten’.”

Ondernemerstip

Aan alle ondernemers die twijfelen een eigen onderneming te starten wil Lars meegeven dat je alles nooit helemaal alleen moet willen doen. “Ga veel in gesprek met andere ondernemers en klop aan bij een coach of ervaringsdeskundige die jou wegwijs kan maken in het ondernemerschap en voor valkuilen kan behoeden. Wij hebben zelf enorm veel gehad aan onze oude baas Roelof die traject van het starten van een onderneming en alles wat daarna komt al ooit had meegemaakt. Hij was eigenlijk onze coach. Als je daarnaast veel passie voor je werk hebt en echt staat achter jouw product of dienst dan is dat al een hele goede basis om ervoor te gaan en te starten als ondernemer.”